HistorieIn 1885 vestigde Albertus ten Bruggencate zich in Broek op Langedijk. Albertus was vrachtschipper en zijn vrouw dreef een kruidenierswinkeltje. In 1889 kregen zij een zoon die ze ook Albertus noemden. Deze zoon zou aanvankelijk ook vrachtschipper worden, maar in mei 1919 kreeg hij de mogelijkheid om de sluis in Broek te pachten.

In die tijd was sluiswachter zijn best een lucratieve bezigheid. Een honderd schuttingen per dag was geen uitzondering en Albert stond dag en nacht klaar. De passerende schipper hadden vaak ook winkelwaren nodig. Albert voorzag in deze behoefte en tevens verkocht hij olie, smeermiddelen en andere scheepsbenodigdheden.

Albert was een goed zakenman en kon aardig opspelen als iemand niet op tijd betaalde. Maar zat iemand echt in financiële problemen, dan was hij niet beroerd om mee te denken aan een oplossing. De firma ten Bruggencate werd in later jaren gevestigd aan de Prins Hendrikkade en hier ontstond een bloeiend bedrijf in de al genoemde scheepsbenodigdheden, touw, balen, oliën en vetten, maar ook, toen het autoverkeer begon toe te nemen, benzine.

De zoon van Albert, Klaas ten Bruggencate, zette het familiebedrijf voort en maakte de roerige tijden mee van de oorlog en de wederopbouw. Inmiddels is deze zaak aan de Prins Hendrikkade alweer verdwenen en zijn ze in 1995 verhuist naar het industrieterrein van Broek op Langedijk, op de Hornweg 6.

Op deze locatie staat niet alleen een tankstation maar hebben ze ook twee wasstraten en verschillende wasboxen om de auto’s schoon te maken. Het bedrijf ontwikkelde zich gestaag door en tegenwoordig is de derde en zelfs vierde generatie Ten Bruggencate alweer werkzaam bij het bedrijf. Zij werken even nijver verder als de grondlegger Albert dat gewild zou hebben.
Klik op een afbeelding voor een vergroting.